Το ΣΕΕ έχει κοινά συμπτώματα με άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και για αυτό μπορεί μερικές φορές να συγχέεται με μια σειρά από ασθένειες και διαταραχές, όπως η τροφική δυσανεξία, η τροφική αλλεργία, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η κοιλιοκάκη, η ευαισθησία στη γλουτένη, το άγχος, η κατάθλιψη ή ακόμη και ο καρκίνος του στομάχου ή του παχέος εντέρου.

Οι κλινικοί ιατροί γνωρίζουν πώς να κάνουν τη σωστή διάγνωση και είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση ώστε να ληφθεί η σωστή θεραπευτική αγωγή. Ακόμα και αν πολλές παθήσεις έχουν κοινά συμπτώματα όπως πόνο, φούσκωμα, διάρροια, ναυτία, πονοκέφαλο και δυσκοιλιότητα, συνήθως υπάρχουν άλλα κλινικά σημεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαφορική διάγνωσή τους, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη φλεγμονής και άλλα σωματικά συμπτώματα.

Οι ασθενείς με ΣΕΕ είναι συνήθως πολύ ενημερωμένοι όσον αφορά τη γαστρεντερική παθολογία, αλλά η διάγνωση του ΣΕΕ πρέπει να γίνεται από ιατρό. Παρακάτω θα βρείτε μια συνοπτική περιγραφή τροφικών δυσανεξιών και τροφικών αλλεργιών που μπορεί να έχουν συμπτώματα παρόμοια με το ΣΕΕ.

Τροφικές δυσανεξίες και τροφικές αλλεργίες

Όλο και περισσότερα ακριβά προϊόντα που απευθύνονται σε άτομα με διάφορες τροφικές αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων. Ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή των πιο συνηθισμένων μορφών τροφικών αλλεργιών και τροφικών δυσανεξιών, του πώς αυτές διαφέρουν και πώς μπορούν να επηρεάσουν το στομάχι και το έντερο, π.χ. προκαλώντας πόνο στο στομάχι, φούσκωμα στο στομάχι κ.λπ.

Πιστεύεται ότι περίπου το 5% – 10% του πληθυσμού παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ενηλίκων, πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας ή μη-αλλεργικής υπερευαισθησίας σε κάποιο τρόφιμο. Τα τρόφιμα που προκαλούν συχνότερα αλλεργίες ή δυσανεξίες περιλαμβάνουν το γάλα, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αυγά, τα όσπρια (π.χ. φιστίκια και σόγια), τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το σιτάρι.

Αρχικά, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των αλλεργικών αντιδράσεων (τροφικές αλλεργίες) και της μη-αλλεργικής υπερευαισθησίας (τροφική δυσανεξία).

Αλλεργίες

Η αλλεργία είναι μια ανεπιθύμητη ανοσολογική αντίδραση. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο μας προστατεύει από τα βακτήρια, τους ιούς και άλλες ουσίες που προκαλούν ασθένειες, ξαφνικά αρχίζει να αντιδρά έντονα σε ακίνδυνες ουσίες. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα (ουσία που προκαλεί αλλεργία). Οι αλλεργίες μπορούν συνήθως να διακριθούν σε δύο κατηγορίες – τις αλλεργίες με μεσολάβηση της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) και τις αλλεργίες χωρίς τη μεσολάβηση της IgE.

Αλλεργία με τη μεσολάβηση IgE

Η αλλεργία που οφείλεται στην IgE είναι η πιο κοινή μορφή τροφικής αλλεργίας και προκαλεί άμεση αντίδραση η οποία μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως ώρες. Σε μία αλλεργία που οφείλεται στην IgE, ο οργανισμός σχηματίζει και συσσωρεύει στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι γνωστά ως αντισώματα IgE κατά των διατροφικών ουσιών που ο οργανισμός δεν μπορεί να ανεχθεί. Για παράδειγμα, σε μια αλλεργία στα φιστίκια, σχηματίζονται αντισώματα IgE κατά των αλλεργιογόνων του φιστικιού, και σε περίπτωση αλλεργίας στα αυγά σχηματίζονται αντισώματα IgE κατά των πρωτεϊνών του αυγού. Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε ταχείες και ισχυρές αντιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία, για παράδειγμα στα μάτια, τη μύτη, το λαιμό, την αναπνευστική δίοδο ή το γαστρεντερικό σύστημα. Η αντίδραση είναι συχνά ταχύτατη και το αλλεργιογόνο προκαλεί ερεθισμό και οίδημα των ιστών.

Αλλεργία χωρίς τη μεσολάβηση IgE

Σε μια αλλεργία που δεν οφείλεται στην IgE, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά χωρίς να παράγει αυτά τα αντισώματα.

Αλλεργιογόνα

Το αλλεργιογόνο μπορεί να είναι οτιδήποτε κυκλοφορεί στον αέρα γύρω μας, όπως στην περίπτωση της αλλεργίας στη γύρη, στο τρίχωμα ζώων και στη σκόνη. Ο οργανισμός, όμως, μπορεί να αντιδράσει έντονα και σε ουσίες, συνήθως πρωτεΐνες, οι οποίες φυσιολογικά αποτελούν μέρος της διατροφής μας, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται τροφική αλλεργία. Κάποιες συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες είναι η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια, στα οστρακοειδή και στα αυγά. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ή ακόμη και να αποτελέσουν κίνδυνο για τη ζωή. Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συχνά εμφανίζονται αμέσως μετά από ένα γεύμα, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν μετά από μερικές ώρες ή και ημέρες. Ιδιαίτερα στις αλλεργικές αντιδράσεις που δεν οφείλονται στην IgE, ενδέχεται να πάρει περισσότερο χρόνο.

Αίτια

Δε γνωρίζουμε ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι πάσχουν από αλλεργίες ενώ άλλοι όχι. Ωστόσο, συχνά υπάρχει η πιθανότητα οι άνθρωποι να κληρονομήσουν και να αναπτύξουν αλλεργίες από τους γονείς τους. Οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και συνήθως εμφανίζονται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Μερικές φορές οι τροφικές αλλεργίες μπορεί ακόμη και να εξαφανιστούν με την ηλικία. Ωστόσο, ορισμένες αλλεργίες, όπως είναι η αλλεργία στα φυστίκια και οι αλλεργίες στα οστρακοειδή που συχνά εμφανίζονται αργότερα στη ζωή, σπάνια εξαφανίζονται

Τροφική δυσανεξία (άλλη μη-αλλεργική υπερευαισθησία)

Σε μια μη-αλλεργική υπερευαισθησία ή τροφική δυσανεξία, δεν εμφανίζεται καμία αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αντ’ αυτού, το πρόβλημα προκαλείται με άλλους τρόπους από μια ουσία στη διατροφή, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της δυσανεξίας στη λακτόζη, όπου ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει πλήρως τη λακτόζη, γεγονός που μπορεί να επιφέρει τοπική δυσφορία στο πεπτικό σύστημα. Ενδέχεται επίσης η διατροφή να περιέχει ουσίες που προκαλούν άμεσες αντιδράσεις, παρόμοιες με αυτές που μπορεί να εμφανιστούν σε μια αλλεργία. Για παράδειγμα, οι ισταμίνες, οι οποίες απελευθερώνονται και σε μια αλλεργική αντίδραση, μπορεί να προέλθουν από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως το τυρί, το σκουμπρί, ο τόνος και το κόκκινο κρασί. Άλλες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας είναι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, το βενζοϊκό οξύ, οι αζωχρωστικές, τα θειώδη και τα αντιοξειδωτικά.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας αλλεργικής ή μη-αλλεργικής αντίδρασης υπερευαισθησίας προέρχονται από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, πόνος στο στομάχι, διάρροια, στα μικρά παιδιά κολικοί και εμετός), το δέρμα (κνίδωση, έκζεμα) ή το αναπνευστικό σύστημα (άσθμα, βήχας, φλέγματα, καταρροή). Συνηθισμένα είναι επίσης ο κνησμός του στόματος, το πρήξιμο (χείλη και λαιμός) και τα υγρά μάτια. Το αναφυλακτικό (αλλεργικό) σοκ είναι σπάνιο, αλλά αποτελεί μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες. Στο αναφυλακτικό σοκ απαιτείται άμεση εντατική φροντίδα.

Παρακάτω δίνονται μερικά παραδείγματα διαφόρων τροφικών αλλεργιών και τροφικών δυσανεξιών.

Δυσανεξία στη γλουτένη – Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη ή η δυσανεξία στη γλουτένη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μια πάθηση που καθιστά τους ανθρώπους ευαίσθητους/ δυσανεκτικούς στη γλουτένη και στις πρωτεΐνες που ομοιάζουν με τη γλουτένη. Η πρόσληψη γλουτένης από ένα άτομο με δυσανεξία στη γλουτένη, οδηγεί σε μια ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί βλάβη στον εντερικό βλεννογόνο. Τα παιδιά που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να εμφανίζουν απώλεια βάρους, διάρροια με ασυνήθιστα δυσάρεστη οσμή κ.λπ. Στους ενήλικες ασθενείς, είναι συνηθισμένη η κόπωση και οι χαμηλές τιμές στις μετρήσεις των κυττάρων του αίματος. Δεδομένου ότι η γλουτένη διαταράσσει τη λειτουργία του εντέρου, εάν η δυσανεξία στη γλουτένη δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, και επομένως ένα άτομο που πάσχει από κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγει τη γλουτένη στη διατροφή του εφ’ όρου ζωής. Η γλουτένη βρίσκεται σε διάφορα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, και επομένως σε μια ποικιλία τροφίμων που βασίζονται σε αυτά. Υπάρχουν επιλογές τροφίμων χωρίς γλουτένη, τα οποία βασίζονται π.χ. στο ρύζι, το φαγόπυρο ή το καλαμπόκι, τα οποία εκ φύσεως δεν περιέχουν γλουτένη. Οι περισσότεροι μπορούν να ανεχθούν καλά και τη βρώμη.

Αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα και σπόρους

Οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα και οι σπόροι είναι κοινές αιτίες αλλεργιών, με συμπτώματα όπως κνησμό στο στόμα και το λαιμό, κνίδωση, έκζεμα, ρινική καταρροή, πόνο στο στομάχι, εμετό, υγρά μάτια και μύτη. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν αναφυλακτικό σοκ. Ακόμη, συνηθισμένο είναι το φαινόμενο εμφάνισης κνησμού στη στοματική κοιλότητα μετά από κατανάλωση φουντουκιών και αμυγδάλων αν κάποιος πάσχει και από αλλεργία στη γύρη της σημύδας, της φουντουκιάς και της σκλήθρας. Ξηροί καρποί περιέχονται σε διάφορες τροφές, όπως τα γλυκά, τα δημητριακά, οι σαλάτες και πολλά παρασκευάσματα Ασιατικής διατροφής.

Αλλεργία στο αυγό

Με την αλλεργία στα αυγά, το αλλεργικό άτομο αντιδρά συχνά στα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στα αυγά, ιδίως στα ασπράδια τους. Οι συνηθέστερες αντιδράσεις στην αλλεργία στο αυγό είναι το έκζεμα και το άσθμα. Οι ενήλικες με αλλεργία στο αυγό, κάποιες φορές μπορεί να είναι επίσης αλλεργικοί στο κρέας των πτηνών και του κοτόπουλου ή μπορεί να έχουν ακόμη και αναπνευστική αλλεργία στα πτηνά. Όσοι πάσχουν από αλλεργία στα αυγά πρέπει να αποφεύγουν όλα τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά. Μερικά παραδείγματα τροφών που συχνά περιέχουν αυγά είναι τα ζυμαρικά, οι τηγανίτες, το ψωμί, τα μπιφτέκια και το παγωτό.

Αλλεργία στα όσπρια - φιστίκια και σόγια

Παραδείγματα είναι τα αράπικα φιστίκια, η σόγια, ο αρακάς, τα φασόλια, οι φακές, τα λούπινα και τα ρεβίθια. Αυτού του τύπου οι αλλεργίες συχνά εμφανίζονται νωρίς και παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Πολλές φορές μπορεί κάποιος να αντιδρά σε πολλά διαφορετικά όσπρια. Οι αλλεργίες στα φιστίκια και τη σόγια μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις. Τα οσπριοειδή εντοπίζονται σε διάφορες τροφές, όπως η σοκολάτα, το παγωτό, τα σνακ, το πέστο, τα κεφτεδάκια, τα λουκάνικα, το κεμπάπ, το ψωμί και τα μπισκότα.

Αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα δεν είναι το ίδιο με τη δυσανεξία στη λακτόζη! Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι πιο συχνή στα βρέφη και συνήθως εμφανίζεται όταν το παιδί αρχίζει να καταναλώνει αγελαδινό γάλα. Ωστόσο, και η αλλεργία αυτή συνήθως εξαφανίζεται πριν το παιδί αρχίσει το σχολείο. Συνήθη συμπτώματα της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα είναι ο πόνος στο στομάχι, ο εμετός, η κνίδωση και η διάρροια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Με την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων χωρίς λακτόζη). Το αγελαδινό γάλα βρίσκεται σχεδόν στα πάντα, από την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το βούτυρο, το παγωτό, τα αρτοσκευάσματα μέχρι και τη σοκολάτα.

Αλλεργία στα ψάρια

Οι αλλεργίες στα ψάρια εμφανίζονται συνήθως νωρίς και συχνά επιμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Τα συνήθη συμπτώματα ενός ατόμου αλλεργικού στα ψάρια εάν φάει ψάρι είναι η κνίδωση, η ναυτία και ο έμετος. Μπορεί κάποιος να είναι αλλεργικός σε μεμονωμένα είδη ή σε διάφορα είδη ψαριών. Οι αλλεργίες στα θαλασσινά δεν πρέπει να συγχέονται με τις αντιδράσεις υπερευαισθησίας ή την τροφική δυσανεξία που μπορεί να προκληθεί από ορισμένα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη.

 

Αλλεργία στα οστρακοειδή

Η αλλεργία στα οστρακοειδή εμφανίζεται συνήθως στην ενήλικη ζωή με συμπτώματα όπως κνίδωση, ναυτία και εμετό. Συνήθως, οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις γαρίδες, τα καβούρια, τις καραβίδες και τον αστακό, αλλά κάποιος μπορεί να εμφανίσει αντίδραση ή να είναι αλλεργικός σε άλλα οστρακοειδή όπως τα στρείδια και τα μύδια. Όπως και με την αλλεργία στα ψάρια, η αλλεργία στα θαλασσινά επίσης δεν πρέπει να συγχέεται με την τροφική δυσανεξία ή τη λεγόμενη ψευδο-αλλεργία, όπου ο οργανισμός αντιδρά στα υψηλά επίπεδα ισταμίνης που μπορεί να υπάρχουν και σε κάποια θαλασσινά.

 

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη, που ονομάζεται και ανεπάρκεια λακτάσης, είναι η αδυναμία πέψης της λακτόζης, η οποία είναι ένα σάκχαρο που ανιχνεύεται κατά βάση στο γάλα και σε μικρότερο βαθμό στα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτό.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι το ίδιο με την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Πρόκειται για ανεπάρκεια ή αδυναμία παραγωγής του ενζύμου λακτάση το οποίο διασπά τη λακτόζη. Εάν η λακτόζη δεν διασπαστεί, μπορεί στη συνέχεια να λειτουργήσει ως πηγή ενέργειας για τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία ναι μεν μπορούν να συμβάλλουν στη διάσπαση τη λακτόζης, αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν και προβλήματα όπως ο μετεωρισμός.

Όλα τα θηλαστικά συνήθως παύουν να παράγουν λακτάση, αναπτύσσοντας δυσανεξία στη λακτόζη, από τη στιγμή που μεταβαίνουν από το γάλα της μητέρας τους σε μια κανονική διατροφή. Ωστόσο, εμείς οι άνθρωποι έχουμε εξελιχθεί ώστε να αναπτύσσουμε αυτό που ονομάζεται επάρκεια λακτάσης, και συνεχίζουμε να παράγουμε λακτάση κατά την ενήλικο ζωή μας.

Με βάση αυτά, σε ένα βαθμό όλοι έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη. Δηλαδή, για τον καθέναν μας υπάρχει ένα όριο στο πόση λακτόζη μπορούμε να διασπάσουμε και, ανάλογα με τη γενετική μας κληρονομικότητα και τις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να διασπάσουμε και να ανεχτούμε είτε λιγότερη είτε περισσότερη ποσότητα λακτόζης. Ο πληθυσμός στη Σουηδία είναι ασυνήθιστα ανεκτικός στη λακτόζη. Αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στην Αφρική και την Ασία, οι άνθρωποι δεν αντέχουν να πιουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, επειδή έχουν μεγάλου βαθμού έλλειψη στο ένζυμο της λακτάσης.

Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση κανονικού γάλακτος, κρέμας γάλακτος, καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων σε κάποιο βαθμό. Ευτυχώς, τα καταστήματα τροφίμων μας διαθέτουν πλέον πολλά προϊόντα χωρίς λακτόζη, τα οποία μπορούν να καταναλώνονται από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Ο πλήρης αποκλεισμός της λακτόζης από τη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη δυσανεξία, οπότε συνήθως συνιστάται να προσπαθήσει κανείς να διαπιστώσει πόση λακτόζη μπορεί να ανεχθεί, και να περιορίσει, όχι να αποκλείσει την κατανάλωσή της εάν έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Υπερευαισθησία σε φρούτα και λαχανικά

Διάφορα φρούτα, μούρα και λαχανικά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας, όπως κνησμό στο λαιμό και γύρω από το στόμα και κνίδωση. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργία στη γύρη της σημύδας να εμφανίζουν και αντίδραση στα ωμά μήλα και στα πυρηνόκαρπα φρούτα (φρούτα που σε κάθε καρπό τους έχουν μόνο έναν σπόρο, όπως το κεράσι, το ροδάκινο, το δαμάσκηνο).

Γνωρίζατε ότι …

…. τα τρόφιμα που περιέχουν οποιοδήποτε από τα παρακάτω συστατικά (τα οποία μπορεί να είναι αλλεργιογόνα) πρέπει να τα αναγράφουν στη συσκευασία; (Συνήθως αναγράφονται με έντονα γράμματα στον κατάλογο των συστατικών. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία διαφέρει ανάλογα με τη χώρα)

Φιστίκια, ξηροί καρποί (κάσιους, φουντούκια, μακαντάμια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, βραζιλιάνικα καρύδια, πεκάν και καρύδια), λούπινα, μαλάκια (καλαμάρια, σαλιγκάρια κ.λπ.), οστρακοειδή, ψάρια, γάλα, σέλινο, μουστάρδα, σουσάμι, σόγια, σπόροι με γλουτένη, αυγά και διοξείδιο του θείου και θειώδη (σε ποσότητα 10 mg/kg ή περισσότερο θειώδη στο προϊόν)

Είστε αλλεργικός/ή; Θυμηθείτε να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τα συστατικά, ακόμη και σε προϊόντα που αγοράζετε συχνά, καθώς το περιεχόμενο μπορεί να έχει αλλάξει.

Συμβουλέψου τον γιατρό ή/και τον φαρμακοποιό σου

Με ή χωρίς διάγνωση ΣΕΕ, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε γιατρό εάν δείτε επίμονες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή άλλα σημεία ή συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρότερη κατάσταση.

Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα συμπτώματά σας.

Νομίζετε ότι ξεχάσαμε κάτι ή έχετε απλώς μια γνώμη που θέλετε να εκφράσετε; Επικοινωνήστε μαζί μας! Είναι πάντα χαρά μας να σας ακούμε!

 

Κάποια σημάδια και συμπτώματα που απαιτούν άμεση προσοχή είναι:

  • Επίμονος πόνος (δεν ανακουφίζεται με την αποβολή αερίων ή την κένωση του εντέρου)
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Αιμορραγία – αιμορραγία από το ορθό
  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Διάρροια τη νύχτα
  • Εμετός (ανεξήγητος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΕ

 

ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ ΑΕΒΕ
15ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας
Κηφισιά, Τ.Κ: 14564
Τ:+30 210 6294600
F:+30 210 6294610
Email: info@lilly.gr

www.lilly.gr

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ