Τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) μπορούν να πυροδοτηθούν από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η διατροφή, οι καταστάσεις της ζωής (άγχος/στρες) και οι ορμόνες.

Διατροφή

Υπάρχει διαφορά μεταξύ τροφικής αλλεργίας ή τροφικής δυσανεξίας και ΣΕΕ. Παρόλο που και το ΣΕΕ και η τροφική δυσανεξία/αλλεργία μπορεί να εκδηλώνονται με ίδιου είδους συμπτώματα, όπως πόνο, φούσκωμα και διάρροια, το ΣΕΕ δεν προκαλείται από τροφική αλλεργία/ δυσανεξία. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς με ΣΕΕ παρατηρούν ότι ορισμένα τρόφιμα ή ποτά/αφεψήματα επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φασόλια, τα εσπεριδοειδή, το σιτάρι και το λάχανο.

Καταστάσεις ζωής

Το ΣΕΕ δεν προκαλείται από κάποια συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά φαίνεται να υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ, για παράδειγμα, της εκδήλωσης συμπτωμάτων ΣΕΕ και του αυξημένου στρες. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες όπως το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, η άσκηση και διάφορες καθημερινές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ.

Ορμόνες

Δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί το ΣΕΕ, αλλά γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ΣΕΕ σε σύγκριση με τους άνδρες. Επίσης, είναι γνωστό ότι τα συμπτώματα μειώνονται κατά τη διάρκεια ή κοντά στην έμμηνο ρύση. Να σημειωθεί ότι και άλλες παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, μπορεί να έχουν κάποια συμπτώματα παρόμοια με το ΣΕΕ, για αυτό είναι πάντα σημαντικό να γίνεται σωστή διάγνωση.