Μια υποομάδα ασθενών με ΣΕΕ εμφανίζει συμπτώματα τα οποία αρχίζουν ξαφνικά, έπειτα από μια γαστρεντερίτιδα προκαλούμενη από βακτήρια – μια βακτηριακή λοίμωξη στο στομάχι / έντερο. Ένας στους δέκα ασθενείς με βακτηριακή γαστρεντερίτιδα δεν αναρρώνει πλήρως μετά την αρχική ασθένεια και αναπτύσσει υποτροπιάζοντα συμπτώματα ΣΕΕ όπως πόνο, φούσκωμα και διάρροια/δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα εάν η αρχική ασθένεια είναι μεγάλης διάρκειας και πιο σοβαρής μορφής.

Αυτή η μορφή ΣΕΕ ονομάζεται PI-IBS (Post-Infectious IBS/μετα-λοιμώδες ΣΕΕ) και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά όταν στρατιώτες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επέστρεφαν στην πατρίδα τους μετά τον πόλεμο. Τα εντερικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν συσχετίστηκαν αρχικά με το στρες, αλλά ταυτόχρονα πολλοί από αυτούς τους στρατιώτες είχαν νοσήσει με βακτηριακή δυσεντερία.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι πολλές βακτηριακές λοιμώξεις (Campylobacter, Salmonella και Shigella) μπορούν να προκαλέσουν ΣΕΕ ακόμη και χωρίς στρεσογόνα εμπειρία. Αυτές οι βακτηριακές λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφίμων. Επίσης μπορούν να μεταδοθούν μέσω επαφής με ανθρώπους ή ζώα που έχουν μολυνθεί. Πολλοί άνθρωποι που ταξιδεύουν σε χώρες με κακής ποιότητας νερό και ανεπαρκή επεξεργασία λυμάτων ή με ακατάλληλο χειρισμό των τροφίμων (τροφές κακομαγειρεμένες ή ωμές) παθαίνουν τη διάρροια των ταξιδιωτών. Εάν η διάρροια των ταξιδιωτών είναι σοβαρή, επίμονη και οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί αργότερα να προκαλέσει PI-IBS.

Ο υπο-τύπος με προεξάρχον σύμπτωμα τη διάρροια (IBS-D) ή ο μικτός (IBS-M) (εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας) είναι πιο συχνοί μεταξύ των ασθενών με PI-IBS σε σύγκριση με τον υπο-τύπο ΣΕΕ με προεξάρχον σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα (IBS-C).

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν PI-IBS δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση στο πεπτικό σύστημα. Η λειτουργία του εντέρου βασίζεται στη συνεργασία με δισεκατομμύρια “καλά” βακτήρια του εντέρου μας, αλλά ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει τα επιβλαβή βακτήρια και να εκκινεί ή να διακόπτει αντιδράσεις όπως οι φλεγμονώδεις διεργασίες. Επίσης, η ηλικία, οι γενετικοί παράγοντες και ο τύπος των βακτηριακών λοιμώξεων φαίνεται να έχουν σημασία στην ανάπτυξη του PI-IBS.

Σήμερα το PI-IBS αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλες μορφές ΣΕΕ. Το καλό είναι ότι, παρόλο που το ΣΕΕ είναι μια χρόνια ασθένεια, περίπου το 50% των ασθενών με PI-IBS αναρρώνει μέσα σε ένα-δύο χρόνια χωρίς ειδική θεραπεία.

> 25% των εντερικών κενώσεων με BSFS 1 ή 2 και <25% των εντερικών κενώσεων με BSFS 6 ή 7.

Εναλλακτικά, για την επιδημιολογία ή την κλινική πράξη: Ο ασθενής αναφέρει ότι οι μη-φυσιολογικές κενώσεις του εντέρου αφορούν συνήθως δυσκοιλιότητα (όπως ο τύπος 1 ή 2 στην BSFS).

>25% των εντερικών κενώσεων με BSFS 6 ή 7 και <25% των εντερικών κενώσεων με BSFS 1 ή 2.

Εναλλακτικά, για την επιδημιολογία ή την κλινική πράξη: Ο ασθενής αναφέρει ότι οι μη-φυσιολογικές κενώσεις του εντέρου αφορούν συνήθως διάρροια (όπως ο τύπος 6 ή 7 στην BSFS).

>25% των εντερικών κενώσεων με BSFS 1 ή 2 και >25% των εντερικών κενώσεων με BSFS 6 ή 7.

Εναλλακτικά, για την επιδημιολογία ή την κλινική πράξη: Ο ασθενής αναφέρει ότι οι μη-φυσιολογικές κενώσεις του εντέρου αφορούν συνήθως και δυσκοιλιότητα και διάρροια (περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των μη-φυσιολογικών κενώσεων ήταν δυσκοιλιότητα και περισσότερο από το ένα τέταρτο ήταν διάρροια, χρησιμοποιώντας την κλίμακα BSFS).

Οι ασθενείς που πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια του ΣΕΕ αλλά οι εντερικές τους συνήθειες δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με ακρίβεια σε μία από τις 3 ομάδες, θα πρέπει να κατηγοριοποιούνται ως πάσχοντες από αταξινόμητο ΣΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΕ

 

ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ ΑΕΒΕ
15ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας
Κηφισιά, Τ.Κ: 14564
Τ:+30 210 6294600
F:+30 210 6294610
Email: info@lilly.gr

www.lilly.gr

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ